×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Aarzel niet om een professionele vakman te contacteren voor het leggen van je vloerverwarming. Niet alleen zal hij je systeem tot in de puntjes kunnen afwerken, hij kan je ook het nodige advies geven.

Geen tijd of geen zin om zelf een vakman te zoeken? Wij doen het voor jou! Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte vakmannen. Zij zullen je vervolgens elk een offerte op maat voorleggen, zodat je rustig kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vloerverwarming-leggen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vloerverwarming droog systeem: kenmerken, opbouw en prijs

Met vloerverwarming zorg je voor een aangename warmte in huis. In tegenstelling tot radiatoren spreidt vloerverwarming de warmte gelijkmatig uit over de kamer, wat heel prettig aanvoelt.

Vloerverwarming wordt meestal gelegd met een netwerk van leidingen in de vloer. Hoe deze leidingen worden gelegd, hangt af van systeem tot systeem. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen het nat systeem en het droog systeem. In dit artikel focussen we ons op dat laatste systeem.

Hoe werkt vloerverwarming op basis van het droge systeem juist? Wat zijn de voordelen en nadelen van droogbouw vloerverwarming? En wat is de prijs?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vloerverwarming laten leggen in huis? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk verwarmde vloer!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van vloerverwarming specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een aangenaam warme vloer in de winter, wie droomt er niet van? Laat het niet bij dromen blijven, en stap binnenkort al blootvoets door je huis. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vloerverwarming specialisten

aanvraag starten


droog systeem vloerverwarming © Shutterstock - Bij een droog systeem vloerverwarming worden eerst gleuven in de isolatielaag aangebracht, waarna men hierin de leidingen legt.

Hoe werkt droogbouw vloerverwarming?

droog systeem vloerverwarming © Shutterstock - Bij een droog systeem vloerverwarming worden eerst gleuven in de isolatielaag aangebracht, waarna men hierin de leidingen legt.

In de meeste gevallen bestaat vloerverwarming uit een netwerk van leidingen in de vloer. In deze leidingen stroomt warm water, zoals ook warm water door de leidingen richting de radiatoren stroomt. Als gevolg van het warme water in de leidingen wordt de vloer warm, en spreidt de vloer deze warmte in de kamer uit.

Maar waar de leidingen juist komen te liggen in de vloeropbouw, dat kan verschillen. Men maakt daarom een onderscheid tussen een nat systeem en een droog systeem.

Bij een nat systeem komen de leidingen in de dekvloer te liggen. Bij een droog systeem komen de leidingen echter niet in contact met de dekvloer. Bij droogbouw worden de leidingen in de isolatielaag aangebracht.

Bij droogbouw bestaat de isolatielaag uit voorgevormde isolatieplaten uit polystyreen of piepschuim. De isolatielaag bevat sleuven waarin goten uit gegalvaniseerd metaal of aluminium worden geplaatst. In deze goten komen dan de warm waterleidingen te liggen. Aan de bovenkant wordt de isolatielaag afgedekt met een plaat in hetzelfde metaal.

Het voordeel van deze opbouw is dat de warmte niet langs beneden kan ontsnappen. Het wordt immers tegengehouden door de isolatielaag. De warmte wordt als het ware naar boven begeleid. Bovendien zorgt het staal of aluminium voor een goede warmtegeleiding. Hierdoor warmt de vloer sneller op, en kan je sneller genieten van de warmte die de vloer uitstraalt.

De voorgevormde sleuven in de isolatielaag zorgen er bovendien voor dat de leidingen op gelijkmatige afstand van elkaar liggen, en dat de warmte dus mooi verspreid wordt over de hele vloeroppervlakte.

Verschil in vloeropbouw tussen nat systeem en droog systeem

Het grote verschil tussen het nat systeem en het droog systeem is dus de plaats waar de leidingen komen te liggen. Bij het nat systeem liggen de leidingen in de dekvloer. Bij het droog systeem komen ze in de isolatielaag te liggen. Dit onderscheid heeft een gevolg voor de vloeropbouw en de opbouwhoogte.

Bij het nat systeem liggen de leidingen in de dekvloer. Dit heeft als gevolg dat de dekvloer dikker moet zijn. De opbouwhoogte van de vloer zal bij het nat systeem dus iets dikker zijn. Doorgaans schommelt de opbouwhoogte tussen de 18 en de 20 cm.

Dit is de vloeropbouw bij het nat systeem, met de bovenste laag bovenaan.

Vloeropbouw nat systeem
Vloerbedekking (2 cm)
Dekvloer met vloerverwarming (6 à 8 cm)
Vloerisolatie (5 cm)
Egalisatielaag met elektrische en sanitaire leidingen (5 cm)
Onderste vloerplaat

Bij het droog systeem zijn de leidingen in de isolatielaag verwerkt. De dekvloer hoeft in dit geval dus niet zo dik te zijn als bij het nat systeem. De vloeropbouw bij het droog systeem is dus minder hoog dan bij het nat systeem. Hier schommelt de opbouwhoogte tussen de 13 en de 18 cm.

Vloeropbouw droog systeem
Vloerbedekking (2 cm)
Dekvloer (4 à 6 cm)
Vloerisolatie met vloerverwarming (5 cm)
Egalisatielaag met elektrische en sanitaire leidingen (5 cm)
Onderste vloerplaat

Lees meer over de kenmerken en de voordelen van nat systeem vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het droog systeem?

droogbouw vloerverwarming © Shutterstock - Bij een droog systeem vloerverwarming worden eerst gleuven in de isolatielaag aangebracht, waarna men hierin de leidingen legt.

Vloerverwarming volgens het droog systeem biedt een aantal interessante voordelen.

Voordelen droog systeem

+ Een groot voordeel van het droog system is de beperktere opbouwhoogte. Omdat de leidingen in de isolatielaag verwerkt worden, hoeft de dekvloer niet zo hoog te zijn.

+ Dankzij de dunnere dekvloer wordt de warmte ook sneller naar de vloeroppervlakte geleid. Het droog systeem geeft dus sneller warmte af dan het natte systeem.

+ Door de betere warmteverspreiding hoeft je ketel niet extra veel moeite te doen om het systeem op te warmen. Je kan met lagere keteltemperaturen werken, en hierdoor bespaar je energie.

+ Dankzij de lagere keteltemperaturen loop je minder risico op barsten in de dekvloer.

+ Bij het droog systeem liggen de leidingen in goten, waar ze ruimte hebben om uit te zetten. Dit is niet het geval bij het nat systeem.

+ Het droog systeem is over het algemeen ook sneller en makkelijker te plaatsen. Dat komt vooral dankzij de voorgevormde isolatieplaten, waarin de leidingen makkelijk en snel geplaatst kunnen worden.

+ Droogbouw vloerverwarming is makkelijk te combineren met een condensatieketel of een warmtepomp.

Nadelen droog systeem

Het voornaamste nadeel van het droge systeem is dat het een relatief nieuwe techniek is. Er zijn nog niet zoveel installateurs die dit systeem toepassen.

Omwille van de beperktere kennis en het beperktere aanbod is het droog systeem over het algemeen ook duurder.

Wanneer kies je best voor het droog systeem?

droogbouw vloerverwarming © Shutterstock - Bij een droog systeem vloerverwarming worden eerst gleuven in de isolatielaag aangebracht, waarna men hierin de leidingen legt.

Wil je vloerverwarming leggen, dan heb je dus grofweg de keuze tussen het nat systeem en het droog systeem. Welk van deze twee systemen moet je kiezen? Wanneer kies je voor het droog systeem? En heb je überhaupt wel een keuze?

Bij het overlopen van de voordelen zagen we al dat de voornaamste troef van het droog systeem de beperktere opbouwhoogte is. Het droog systeem zal dan ook vooral interessant zijn in de gevallen waar de opbouwhoogte beperkt is.

Zelf vloerverwarming leggen of laten doen?

Om kosten te besparen, zou je eraan kunnen denken om de vloerverwarming zelf te leggen. Hoewel dit in sommige gevallen inderdaad goedkoper zou zijn, is het toch af te raden, en wel om verschillende redenen.

Ten eerste is het niet altijd zeker of het effectief goedkoper is. Vloerverwarming leggen vereist immers gespecialiseerde materialen. Deze moet je zelf aanschaffen, wat soms veel geld kost.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat het leggen van vloerverwarming de nodige kennis vereist. Zeker voor het droge systeem, wat een relatief nieuwe techniek is, heb je de nodige kennis en vaardigheden nodig. Doe je het fout, dan kunnen de herstellingskosten nadien hoog oplopen.

Je kan dus best een vakman inschakelen. Dit heeft enkele bijkomende voordelen:

Wat is de prijs van droog systeem vloerverwarming?

We haalden al aan dat vloerverwarming volgens het droge systeem een relatief duur type vloerverwarming is. Maar wat is de prijs van droogbouw vloerverwarming juist?

In vergelijking met het nat systeem is het droog systeem dus iets duurder. Gemiddeld zal de prijs zo’n 5 tot 15 euro per m² hoger liggen.

>
Type vloerverwarmingPrijs per m²
Nat systeem30 tot 50 euro
Droog systeem35 tot 65 euro
Infrezen35 tot 50 euro
Elektrische vloerverwarming50 tot 70 euro

Welk systeem van vloerverwarming je best kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar dus ook van de opbouwhoogte die je ter beschikking hebt. Vraag zeker raad aan een specialist.

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

We kunnen zeker aanraden om je vloerverwarming te laten leggen door een specialist. Leg je de vloerverwarming zelf foutief, dan lopen de herstellingskosten hoog op.

Benieuwd hoeveel het kost om een vakman in te schakelen? Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in je regio. Vergelijk de prijzen die ja van hen ontvangt, en bespaar zo tot wel honderden euro's op de kostprijs.

Elke offerte is bovendien gratis en vrijblijvend.


vloerverwarming specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Wat is de prijs van vloerverwarming?
Waarom elektrische vloerverwarming?
Offertes voor vloerverwarming