×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Aarzel niet om een professionele vakman te contacteren voor het leggen van je vloerverwarming. Niet alleen zal hij je systeem tot in de puntjes kunnen afwerken, hij kan je ook het nodige advies geven.

Geen tijd of geen zin om zelf een vakman te zoeken? Wij doen het voor jou! Geef aan wat je precies wenst uit te voeren, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte vakmannen. Zij zullen je vervolgens elk een offerte op maat voorleggen, zodat je rustig kan vergelijken.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vloerverwarming-leggen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Elektrische vloerverwarming: Werking, voordelen en prijs

Met vloerverwarming kan je genieten van een aangenaam warme vloer. Bij traditionele vloerverwarming stroomt warm water door een buizensysteem onder de vloer, die de vloer een aangename temperatuur geeft. Maar je kan er ook voor kiezen om je vloer elektrisch te verwarmen. Elektrische vloerverwarming biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van traditionele vloerverwarming.

Hoe werkt het? Welke soorten elektrische vloerverwarming zijn er? En wat is de prijs?

In dit artikel:

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

elektrische vloerverwarming © Shutterstock - Elektrische vloerverwarming werkt op basis van dunne matten van zo’n 1 tot 3 millimeter dik.

Bij traditionele vloerverwarming loopt er een systeem van leidingen met warm water onder de vloer. Deze warme leidingen zullen de bovenliggende vloer op een aangename temperatuur brengen.

Elektrische vloerverwarming werkt op een iets andere manier. In plaats van leidingen werkt elektrische vloerverwarming op basis van dunne matten van zo’n 1 tot 3 millimeter dik. Door deze matten lopen stroomdraden, die warm worden als gevolg van een hoge weerstand. Deze werking is heel gelijkaardig met andere elektrische apparaten, zoals bijvoorbeeld een waterkoker.

De warmte die wordt gegenereerd door de hoge weerstand wordt vervolgens afgegeven aan de bovenliggende vloer. Deze vloer krijgt hierdoor een aangenaam warme temperatuur. De vloer zal op zijn beurt ook warmte afgeven aan de ruimte, waardoor ook de kamertemperatuur zal stijgen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vloerverwarming laten leggen in huis? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een heerlijk verwarmde vloer!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van vloerverwarming specialisten in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een aangenaam warme vloer in de winter, wie droomt er niet van? Laat het niet bij dromen blijven, en stap binnenkort al blootvoets door je huis. Vraag hier gratis offertes aan, en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vloerverwarming specialisten

aanvraag starten


elektrische vloerverwarming © Shutterstock - Elektrische vloerverwarming werkt op basis van dunne matten van zo’n 1 tot 3 millimeter dik.

Soorten elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming heb je verschillende opties naar vermogen toe. Je kan kiezen voor een systeem op basis van zwakstroom of een systeem op basis van netstroom (220V).

De warmtecapaciteit hangt onder andere af van het vermogen van je systeem. Dat vermogen kan variëren tussen de 320W en de 930W. Ook de dichtheid van de draden heeft een invloed op de warmtecapaciteit. Je kan kiezen voor een systeem waarbij de draden 12cm uit elkaar liggen, of een systeem waarbij de draden 18cm uit elkaar liggen.

Ook de opbouw van de vloer heeft een invloed op de manier waarop je de warmte ervaart. Elektrische vloerverwarming kan je bijvoorbeeld meteen onder de vloerbedekking leggen. Hierdoor zal de vloer sneller opwarmen, en heb je dus sneller resultaat.

Maar je kan er ook voor kiezen om bovenop de elektrische vloerverwarming ook nog een cementlaag aan te brengen, die dan dienst doet als warmtebuffer. Je vloer zal in dit geval minder snel opwarmen, maar de cementlaag zal de warmte wel langer vasthouden. Zeker wanneer je verwarmt aan nachttarief kan dit interessant zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elektrische vloerverwarming?

We vermeldden al in de inleiding dat elektrische vloerverwarming heel wat interessante voordelen heeft ten opzichte van traditionele vloerverwarming. Maar er zijn ook enkele nadelen aan elektrische vloerverwarming. Een overzicht.

Voordelen van elektrische vloerverwarming

elektrische vloerverwarming © Shutterstock - Elektrische vloerverwarming wordt steeds populairder dankzij de vele voordelen

+ De dunne matten die gebruikt worden bij elektrische vloerverwarming, zijn dunner dan de leidingen die gebruikt worden bij traditionele vloerverwarming. Hierdoor is de totale vloeropbouw dunner, en verlies je minder ruimte.

+ Elektrische vloerverwarming hoef je niet aan te sluiten op de centrale verwarming. Enkel een aansluiting op de elektriciteit volstaat. De installatie verloopt dan ook vlotter dan bij traditionele vloerverwarming.

+ Elektrische vloerverwarming is interessant voor ruimtes waar je de verwarming niet de hele dag nodig hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan de badkamer of het toilet.

+ Elektrische vloerverwarming start veel sneller op dan gewone vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming zorgt dus voor een snellere warmteafgifte.

+ Elektrische vloerverwarming is over het algemeen goedkoper, omdat de installatie vlotter verloopt. Elektrische vloerverwarming is daarom ideaal voor mensen met een beperkter budget.

Nadelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming werkt op basis van elektriciteit, en dit is duurder in verbruik. De verbruikskosten kunnen dus hoger oplopen dan de vloerverwarmingssystemen op basis van warm water. Soms betaal je zelfs 2 tot 3 keer zoveel.

Elektrische vloerverwarming is in grote ruimtes niet geschikt als hoofdverwarming.

Je kan elektrische vloerverwarming niet combineren met bepaalde types van vloerbedekking. Meer info hierover later in dit artikel.

Elektrische vloerverwarming heeft een kortere reactietijd. Dit betekent dat er minder bufferwerking is, en dat je systeem sneller opwarmt. De warmteafgifte door je vloer gebeurt minder geleidelijk en gelijkmatig, wat door sommige mensen als onaangenaam wordt ervaren.

Vloerverwarming aangesloten op een nieuwe condensatieketel of een warmtepomp is veel zuiniger en stoot minder CO2 uit. Met dit type vloerverwarming is je ecologische voetafdruk veel kleiner dan wanneer je kiest voor elektrische vloerverwarming.

Hoe wordt elektrische vloerverwarming aangelegd?

De installatie van een systeem van elektrische vloerverwarming verloopt heel eenvoudig. In principe kunnen de dunne matten perfect op de oude vloer gelegd worden. Bovenop kan dan een nieuwe vloer aangelegd worden.

Het voordeel is dat je helemaal geen oude vloer hoeft uit te breken. Dit bespaart je een pak werk en een pak kosten.

elektrische vloerverwarming plaatsen © Shutterstock - Elektrische vloerverwarming is relatief eenvoudig te plaatsen, zeker in vergelijking met traditionele vloerverwarming

Kan elektrische vloerverwarming dienen als hoofdverwarming?

Elektrische vloerverwarming zou eventueel als hoofdverwarming kunnen dienen in bepaalde ruimtes, maar dan wel onder een aantal belangrijke voorwaarden. De elektrische vloerverwarming zou dan de enige soort verwarming zijn in de kamer, en er zouden dus geen radiatoren of convectoren geïnstalleerd worden.

Maar om van elektrische vloerverwarming een hoofdverwarming te maken, moet de ruimte dus aan een aantal specifieke vereisten voldoen. Zo is elektrische vloerverwarming bijna alleen rendabel in kleinere ruimtes. Ook moet de ruimte voldoende goed geïsoleerd zijn. Afhankelijk van de ligging van de ruimte kies je dan best voor dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie.

Opdat elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming zou kunnen dienen, is het ook noodzakelijk dat je systeem voldoende vermogen heeft. Hou rekening met een vermogen van minimaal 190W/m².

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Maar elektrische vloerverwarming is nog het meest geschikt als bijverwarming. Je installeert de vloerverwarming dan in een ruimte waar andere warmtebronnen, zoals radiatoren, gebruikt worden als hoofdverwarming. De vloerverwarming wordt dan geplaatst met de bedoeling om de hoofdverwarming deels te ontlasten, en om een aangenamer warmtegevoel te creëren.

De vloerverwarming kan in dit geval zelfs heel lokaal worden geplaatst. Zelfs enkel bepaalde delen van kamers kunnen worden voorzien van vloerverwarming, terwijl andere delen dan minder relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, waar vaak bewandelde delen van de vloer verwarmd worden, terwijl het deel onder het TV-meubel niet verwarmd wordt. Deze flexibiliteit is één van de voordelen van elektrische vloerverwarming, aangezien het een stand-alone systeem is.

Welke vloerbedekking combineren met elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming kan worden gecombineerd met een brede waaier aan vloerbedekkingen. De ene vloerbedekking is al wat meer compatibel met elektrische vloerverwarming dan andere soorten vloerbedekking.

De meeste geschikte soorten vloerbedekking voor dit type vloerverwarming zijn natuursteen, keramische tegels en plavuizen. Deze materialen geleiden de warmte goed, waardoor je vloerverwarming een hoog rendement krijgt.

Maar er zijn ook andere vloerbedekkingen die iets minder geschikt zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de vinylvloeren en tapijten. Sommige tapijten zijn wel geschikt, maar zeker niet alle tapijten. Of een tapijt al dan niet geschikt is voor vloerverwarming, kan je vaak aflezen op het label van het tapijt. In ieder geval zijn tapijten met een rug van foam zeker niet geschikt.

Houten vloeren en laminaat vloeren zijn dan weer veel minder geschikt voor elektrische vloerverwarming. Hout isoleert namelijk zeer goed, en daarom is het net minder geschikt voor vloerverwarming. Het is wel mogelijk om elektrische vloerverwarming te combineren met houten vloeren, maar dan moet er wel isolatie onder de verwarmingsfolie worden aangebracht. Deze isolatie moet verhinderen dat er warmte langs de onderzijde van de folie ontsnapt. Bovendien mag de houten vloerbedekking niet te dik zijn.

Welke capaciteit kiezen?

De capaciteit van je systeem moet je voornamelijk bepalen op basis van de oppervlakte van de ruimte, en de mate waarin de ruimte is geïsoleerd. Is de ruimte goed geïsoleerd, dan heb je ongeveer 100 Watt per vierkante meter nodig om de ruimte op een comfortabele manier te kunnen verwarmen. Is de ruimte iets minder goed geïsoleerd, reken dan op 120 Watt per vierkante meter.

Ook het verschil tussen hoofdverwarming en bijverwarming speelt een rol bij het bepalen van de capaciteit. Zal de vloerverwarming enkel dienen als bijverwarming, dan is een capaciteit van 80 Watt per vierkante meter dikwijls al voldoende.

Wat is de prijs van elektrische vloerverwarming?

De prijs voor elektrische vloerverwarming hangt in grote mate af van de oppervlakte die je wil afdekken. Hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de prijs zal oplopen. Daarnaast zal ook het vermogen van je systeem een rol spelen.

Elektrische vloerverwarming is over het algemeen wel goedkoper dan traditionele vloerverwarming, aangezien de installatie veel eenvoudiger verloopt. Je hoeft het systeem immers niet te koppelen aan je centrale verwarming. Doorgaans bedraagt het verschil zo’n 200 euro.

Indien je kiest voor een set van 5m² aan elektrische matten, dan betaal je hier doorgaans zo’n 275 à 325 euro voor. In de prijs is een klokthermostaat inbegrepen.

Gratis offertes voor het plaatsen van vloerverwarming

Je doet er goed aan om je vloerverwarming steeds te laten leggen door een specialist. Een foutieve plaatsing kan immers leiden tot hoge herstellingskosten. Vraag via onderstaand formulier prijzen op van meerdere specialisten in jouw regio. De offertes op maat die je van hen ontvangt, kan je rustig vergelijken. Op die manier betaal je nooit teveel voor de plaatsing.

Alle offertes zijn bovendien gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


vloerverwarming specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Wat is de prijs van vloerverwarming?
Waarom elektrische vloerverwarming?
Offertes voor vloerverwarming